Home > muslim habits > 7 Habits of Highly Effective Muslim – 2nd and 3rd Habit

7 Habits of Highly Effective Muslim – 2nd and 3rd Habit

Habit #2: Begin With the End in Mind

  1. Bermula dari Dalam Fikiran
  2. Miliki maksud jelas apa yang penting dan tidak serta menggariskan matlamat dan tujuan utama kehidupan kita bagi mengarahkan peta kehidupan – ‘Personal Mission Statement’.
  3. Tabiat kedua adalah kebiasaan memiliki visi, misi dan tujuan. Tabiat ini menunjukkan arah dan cara menjalani hidup serta menentukan hal-hal yang penting dalam hidup. Islam mengajar pentingnya “goal setting” ketika Rasulullah SAW menyatakan setiap perbuatan yang tergantung niatnya. Tabiat bermula dan berakhir dalam fikiran mengajar agar kita menulis matlamat kita.

Habit #3: Put First Thing First

  1. Mendahulukan yang utama merupakan tabiat yang menuntut integriti, disiplin dan komitmen. Allah berfirman dalam surah Al Mukminun 23:1-3: “Sungguh berhasil orang-orang mukmin, iaitu orang –orang yang khusyu’ dalam solat mereka dan orang-orang yang berpaling dari perbuatan dan percakapan yang sia-sia”.
  2. Dalam surah Al ‘Asr 103:1-3: “Demi masa sesungguhnya manusia dalam kerugian kecuali orang-orang beriman dan beramal soleh, saling berpesan dengan kebenaran dan saling berpesan dengan kesabaran”.
  3. Juga dalam surah Al Insyirah 94:7-8: “Maka apabila engkau telah selesai [dari suatu urusan], maka kerjakanlah [urusan lain] dengan bersungguh-sungguh dan kepada Tuhanmulah kamu berharap”.
  4. Tabiat ketiga menekankan pentingnya memanfaatkan waktu.

Moga-moga kita dapat mengamalkan tabiat-tabiat ini dan seterusnya menjadi muslim yang cemerlang, gemilang dan terbilang di dunia dan di akhirat. Amin…..Bersambung……

 

 

 

Categories: muslim habits
  1. Saiful Hasmady
    November 16, 2008 at 5:15 am

    Salam,

    Allah sahabat, lamanya tak jumpa! Takziah atas kembalinya ke rahmatulLah ayahanda yang disayangi. Hanya al-Fatihah yang mampu aku sedekahkan dan doa agar ruhnya ditempatkan bersama orang2 soleh.

    Susah betoi nak contact hang eh. Aku balik dari jepun dulu berapa kali cari hang, call pejabat la bagai, tp staf hang kata hang asyik masuk ‘gua’ aje hehe. Ka hang dah tukaq kerja?

    Di kesempatan ini aku nak ngajak hang turun KL utk AGM Alumni. Jom la. Ramai adik2 nak kenai hang. Harap boleh share your experience and wisdom. Tak besh la kalo hang takdak.

    Oklah, apepon hang leh email aku eh. Call pon OK, cuma aku maleh nak publickan nombor aku dlm weblog hang ni. Nice contents, by the way.

    Wassalam. Jumpa di AGM no.

    Pon

  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: